حساب های موقت حساب هایی هستند که مانده آنها از یک دوره مالی به دوره بعد انتقال نمی یابد. 

حساب های موقت در ترازنامه نشان داده نمی شوند اما تفاوت درآمدها و هزینه ها یعنی سود یا زیان خالص و نیز برداشت مالک در صورت سرمایه منعکس می شود و فقط سرمایه پایان دوره مالی در ترازنامه آورده می شود.

 

بستن حساب های موقت

انتقال مانده حساب های موقت به حساب های دائمی را بستن حسابهای موقت می نامند. در پایان هر دوره مالی مانده حساب های موقت صفر می شود. این کار باعث می شود در دوره مالی بعد، این نوع حساب ها مانده ای نداشته باشند و به عبارتی با مانده صفر شروع شوند. یعنی در اول هر دوره مالی مانده حساب های درآمد و هزینه و برداشت صفر است.

بستن حساب های موقت یعنی صفر کردن مانده آنها در پایان دوره مالی

بستن حساب های موقت مستلزم انجام ثبت های لازم در دفتر روزنامه و انتقال به دفتر کل می باشد. برای بستن حساب های درآمد و هزینه از یک حساب موقت دیگر به نام "خلاصه سود و زیان" استفاده می شود. حساب خلاصه سود و زیان فقط در پایان دوره مالی برای بستن حسابهای موقت مورد استفاده قرار می گیرد. مانده این حساب که بیانگر سود یا زیان خالص دوره مالی است سرانجام به حساب سرمایه مالک منتقل و بسته می شود.

معمولا عملیات بستن حساب های موقت در پایان دوره مالی شامل 4 مرحله زیر است :

1- بستن حسابهای درآمد : هریک از حساب های درآمد که دارای مانده بستانکار می باشند بدهکار و حساب خلاصه سود و زیان به میزان جمع مانده حساب های درآمد بستانکار می گردد.

2- بستن حساب های هزینه : هریک از حساب های که دارای مانده بدهکار می باشند، بستانکار و حساب خلاصه سود و زیان به میزان مجموع مانده حساب های هزینه بدهکار می گردد.

3- بستن حساب خلاصه سود و زیان : پس از بستن کلیه حساب های درآمد و هزینه مانده حساب خلاصه سود و زیان نشان دهنده سود یا زیان خالص دوره مالی است. اگر مانده حساب خلاصه سود و زیان بستانکار باشد این مانده سود خالص را نشان می دهد و اگر دارای مانده بدهکار باشد، نشان دهنده زیان خالص است.

در هر صورت مانده حساب خلاصه سود و زیان به حساب سرمایه منتقل می شود. برای انتقال مانده بستانکار حساب خلاصه سود و زیان (سود خالص) این حساب به مبلغ مانده ای که دارد بدهکار و حساب سرمایه مالک به همین مبلغ بستانکار می گردد. بدیهی است در صورتی که حساب خلاصه سود و زیان دارای مانده بدهکار باشد (زیان خالص) حساب مزبور به مبلغ مانده ای دارد بستانکار و حساب سرمایه مالک به همین مبلغ بدهکار می شود.

4- بستن حساب برداشت : برای بستن حساب برداشت که همواره مانده بدهکار دارد حساب سرمایه به مبلغ مانده حساب برداشت بدهکار و حساب برداشت به همین مبلغ بستانکار می گردد.