رایانه ها به گونه ای ساخته شده اند که کاربران می توانند به سادگی وسایل جدید را به آن اضافه کنند و قابلیت سیستم را گسترش دهند. یکی از روش های ارتقای قابلیت های سیستم، استفاده از کارت های توسعه است. کارت های توسعه متنوعی برای انجام کارهای مختلف ساخته شده اند. برخی از این کارت ها عبارتند از :
کارت گرافیک
کارت صدا
مودم داخلی
کارت شبکه
با قراردادن کارت های توسعه در شیارهای توسعه که روی برد اصلی تعبیه شده اند، می توان سیستم را ارتقا داد.
بسیاری از وسایلی که در خارج محفظه رایانه قراردارند از طریق کابل به سیستم و از طریق کارت های توسعه به صورت onboard هستند. یعنی بدون نیاز به شیارهای توسعه روی برد اصلی تعبیه شده اند.
در این بخش به شرح دو نمونه از کارت های توسعه می پردازیم :
کارت گرافیک
برای اتصال صفحه نمایش به رایانه از این کارت استفاده می شود. کیفیت تصویر صفحه نمایش مانند وضوح تصویر و تعداد رنگ ها، بستگی به نوع کارت گرافیک دارد. برای رسیدن به کیفیت مناسب تصویر، باید اطلاعات زیادی در واحد زمان پردازش شود و به صفحه نمایش ارسال گردد. این کار وقت زیادی از پردازنده می گیرد، لذا روی کارت های گرافیکی پردازنده نیرومندی تعبیه شده است که بسیاری از کارهای مربوط به پردازش تصویر را انجام می دهد و در نتیجه پردازنده مرکزی درگیر این امور نمی شود.
کارت صدا
کارت صدا ابزاری برای ورود و خروج داده های صوتی است. این کارت در یکی از شیارهای توسعه قرار می گیرد و وسایل خارجی از قبیل بلند گو و میکروفن به آن متصل می شوند.
نصب کارت های توسعه
پس از قراردادن کارت توسعه در یکی از شیارهای توسعه، به منظور استفاده از قابلیت های کارت، باید آن را به وسیله نرم افزارهای راه انداز به سیستم معرفی کرد. گاهی لازم است تنظیماتی را انجام دهیم تا سیستم بتواند کارت و یا وسیله جدید را تشخیص دهد. انجام این کار در برخی مواقع ممکن است مشکل باشد. برای رفع این مشکلات، برخی از سیستم عامل ها مانند سیستم عامل ویندوز، دارای ویژگی نصب و استفاده هستند و اغلب به طور خودکار سخت افزار جدید را شناسایی کرده و تنظیمات لازم را در سیستم انجام می دهد.